Alles over het jaarlijkse leesfeest

De Boekenweek is hét jaarlijkse feest van het boek. Een literair feest dat gevierd wordt in en met boekhandels, uitgeverijen, auteurs, bibliotheken en de media. Dit jaar is de 89e editie van het festijn. Maar wat is de het eigenlijk? Een korte gids over het Nederlandse leesfeest.

Sinds 1932 is de Boekenweek een jaarlijks terugkerend evenement. Het is een viering van literatuur met als doel om zoveel mogelijk mensen te inspireren nieuwe boeken te kopen, de liefde voor het lezen te bevorderen en literatuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dit gebeurt met boekentips en activiteiten in boekhandels en bibliotheken. Het is voor veel boekenliefhebbers het mooiste boekenfeest van Nederland, waarbij de liefde voor boeken centraal staat. Het doel en het belang van het evenement staat, na al die jaren, nog steeds als een huis.

De familie Chabot: Sebastiaan, Maurits, Bart, Yolande, Storm, Splinter.
Foto: Vincent Mentzel

Wie organiseert de Boekenweek?

De Stichting CPNB (Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek) organiseert jaarlijks de Boekenweek. Deze organisatie zet zich in voor de promotie van het Nederlandse boek en initieert diverse literaire campagnes. Zij organiseert ook het jaarlijkse Boekenbal. Traditiegetrouw markeert dit exclusieve feest de start van de Boekenweek. Schrijvend, uitgevend en literatuur liefhebbend Nederland viert deze avond het boek. Ook speelt Stichting CPNB een centrale rol in het bedenken van het thema voor het jaarlijkse leesfeest. In 2024 is het thema ‘Bij ons in de familie’. 

Hoe lang duurt de Boekenweek?

De Boekenweek duurt in totaal tien dagen. De exacte datums verschillen per jaar. Wil je weten wanneer het precies plaatsvindt? Je vindt het op de officiële website.

Bart Chabot over het Boekenweekgeschenk. Video: Boekenweek.

Waar en wanneer krijg je het Boekenweekgeschenk?

Wie tijdens de Boekenweek voor €15 aan Nederlandstalige boeken koopt, krijgt het Boekenweekgeschenk cadeau. Dit geschenk wordt in deelnemende boekhandels verstrekt. Een unieke traditie die lezers aanmoedigt om nieuwe auteurs en verhalen te ontdekken. Voor €5 kun je ook een speciale thema-uitgave kopen. In 2024 is het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking geschreven door de familie Chabot (een bekende schrijversfamilie met grote namen als Bart Chabot en Splinter Chabot). Leuk weetje: er is ook een Friese versie van het Boekenweekgeschenk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *