In een wereld vol met keuzes, waar boekenplanken overlopen en online boekenwinkels eindeloos lijken, kan het moeilijk zijn om je weg te vinden naar het perfecte boek. Gelukkig is daar een nieuwe bron van inspiratie: BookTok. Maar hoe werkt BookTok eigenlijk? Welke boeken vind je daar? En wie zijn die BookTokers waar iedereen over praat? Laten we eens een diepe duik nemen in de wereld van BookTok.


Het sociale media-platform TikTok, opgericht in 2017, heeft inmiddels wereldwijd miljoenen gebruikers. In Nederland alleen al zijn er zo’n 3 miljoen gebruikers, voornamelijk tussen de 15 en 29 jaar oud. TikTok staat bekend om zijn korte video’s die gebruikers maken, delen en bekijken, en binnen deze community bevindt zich ook een groep boekliefhebbers, beter bekend als BookTok.


Wat is BookTok?


BookTok is een fenomeen dat zijn oorsprong vindt op TikTok, het populaire sociale mediaplatform dat bekend staat om zijn korte video’s. Hier delen gebruikers korte video’s met boekaanbevelingen, recensies en leestips onder de hashtags #BookTok of #boektok. Deze video’s kunnen variëren van grappige samenvattingen tot diepgaande recensies en hebben vaak een creatieve twist om de aandacht van de kijker te trekken.


Waarom is BookTok zo populair?


Het lezen van boeken lijkt misschien ouderwets in dit digitale tijdperk, maar de video’s over boeken gaan viraal. Zelfs jongeren die voorheen weinig interesse hadden in lezen (of er zelfs een afkeer van hadden), herontdekken het lezen door deze social media-rage. Een positieve ontwikkeling, omdat lezen aantoonbaar bijdraagt aan taalontwikkeling, vergroting van de woordenschat, stimulering van cognitieve vaardigheden en concentratie, evenals verbeeldingskracht en empathie.


Hoe werkt het?


BookTok is simpel: videomakers delen boekaanbevelingen, recensies, en discussies over hun favoriete boeken. Deze makers worden ook wel BookTokkers genoemd. Gebruikers kunnen bladeren door de hashtag #BookTok of #boektok om nieuwe boeken te ontdekken die passen bij hun interesses. TikTok heeft zelfs in juli 2023 een speciale TikTok BookClub gelanceerd in Nederland, waar iedereen gratis aan kan deelnemen. Dit geeft lezers de mogelijkheid om hun liefde voor boeken te delen en te discussiëren over gelezen werken.

BookTok

Hoewel het fenomeen zijn oorsprong heeft op TikTok, heeft de trend ook zijn weg gevonden naar andere platforms en zelfs specifieke apps. In Nederland is BookTok niet alleen een populaire hashtag op TikTok, maar heeft het ook geleid tot de lancering van speciale BookTok-apps en -communities waar boekliefhebbers samenkomen om boeken te bespreken, aanbevelingen te delen en meer over hun favoriete hobby te praten.


BookTok top 10


Op BookTok vind je aanbevelingen voor diverse genres, van young adult tot thrillers en van romans tot fantasy. Populaire boeken worden vaak herhaaldelijk getipt door verschillende gebruikers, waardoor ze snel bekendheid krijgen binnen de community. Enkele voorbeelden van populaire Nederlandstalige BookTokkers zijn: @boektokkers, @detweedevader, @donner_rotterdam, @mirelleisreading, @gitanareads, @noraleest, @daansbooks en @livethebooklife.

Bekijk onze top 10 populaire boeken op BookTok.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *