Mensen zijn zich meer bewust van gezond, lokaal en met de seizoenen mee eten. Je eigen eten verbouwen, moestuinieren, past daar perfect bij. Maar waar begin je? In Groentje?! nemen auteurs Femke Lampe en Esther Klaster je mee de moestuin in. Dat doen ze op basis van hun eigen successen en mislukkingen.

Foto’s: uit Groentje?! Groei mee met jouw moestuin

Ruim zestig procent van de Nederlanders verkiest groente en fruit uit eigen tuin boven groente en fruit uit de winkel. Dat blijkt uit een groots Europees tuinonderzoek in opdracht van Tuinspecialist Bakker. Niet gek dat de belangstelling voor zelf je groente kweken dus ook een toevlucht heeft genomen. “Je ziet het ook terug in het succes van supermarktacties. Daarbij wordt je op weg wordt geholpen bij het zaaien van groenten- en kruidenzaden”, vertelt Esther. “Maar dan? Al gauw staan die sprietjes in turfbakjes te verpieteren in de vensterbank. Voor ons was dit de drijfveer om een boek te schrijven dat mensen helpt om op een zo laagdrempelige wijze de eerste moestuinsuccessen te boeken. Of dat nu in een moestuin, keukenraam of balkon is.”

Geen groentje meer

Met Groentje?! willen de auteurs de beginnende moestuinier niet afschrikken met te veel informatie of te hoge ambities. “We willen de lezer stap voor stap meenemen in het proces naar het oogsten van de eerste successen. Vanuit die positieve ervaring het jaar erop misschien wel iets meer durven”, legt Femke uit. “Sinds we een paar jaar geleden zelf begonnen met het kweken van eigen groenten, fruit en kruiden, hebben we ontzettend veel kennis opgedaan. Daarbij merkten we ook dat het flink zoeken is in de enorme berg beschikbare informatie, waar feiten en fabels soms dwars door elkaar lopen.” Dat het boek juist nú verschijnt, is niet toevallig. “We wilden nu dit boek maken, omdat we nu nog precies weten hoe het is om beginner te zijn. Daardoor voelen we aan wat common knowledge is en wat vakkennis en jargon is.”

“We wilden nu dit boek maken, omdat we nu nog precies weten hoe het is om beginner te zijn. Daardoor voelen we aan wat common knowledge is en wat vakkennis en jargon is.”

Esther en Femke in de moestuin. Foto: Hetty van Oijen

Mislukkingen

Het boek zit boordevol met de eigen ervaringen van de auteurs: van groenten die makkelijk te kweken zijn en een hoge opbrengst hebben tot lekkere en makkelijke recepten voor het verwerken en conserveren van je eigen oogst. “De succeservaringen staan centraal, maar er is ook volop ruimte voor onze mislukkingen: tomatenplanten die ziek werden, een te donker opgekweekte siererwt die daardoor lang en slungelig werd en groenten die we met veel liefde groot brachten maar we vervolgens niet echt lekker bleken te vinden…”, aldus Esther.

Ergens in het boek staat een foto van een behoorlijk door slakken en vogels gesnoeide plant: eeuwig moes. “Die plant benoemden we als voorbeeld van een vaste groenteplant, ideaal als je niet jaarlijks alles opnieuw wil zaaien. Het liefst toon je hem in al zijn glorie, maar dat er beesten mee-eten in de tuin is de realiteit en vinden we ook mooi. De eetbare tuin is niet alleen voor onszelf, dus dat soort foto’s zijn ook gewoon in het boek gekomen. 

Praktische indeling

Een heleboel informatie tegelijk tot je nemen kan behoorlijk overweldigend zijn. Er valt zoveel te zaaien, te verzorgen en te ontdekken. Femke: “We hadden een praktische kapstok nodig om al die informatie te doseren. Een indeling per maand helpt daarbij. Ook de achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over hoe je kan zorgen voor een vruchtbare, gezonde bodem, brengen we in delen. Zo werk je je niet eerst door een hoop theorie voordat de praktische tips komen, maar krijg je elke maand een stukje verdiepende kennis, praktische tips over wat je kan doen en zaaien die maand en een recept van de maand.” Voor de echte liefhebbers zijn er bij sommige maanden ook specials: een verdieping op een specifiek thema zoals wildplukken, eetbare bloemen of tuingereedschap. Ook fijn: helemaal achterin is een zaaikalender opgenomen, waarin je voor een heleboel groenten, eetbare bloemen en kruiden ziet wanneer en hoe je ze zaait. 

Samenwerken met de natuur

Voor ons is er eigenlijk geen andere manier dan tuinieren in samenwerking met de natuur. Je wilt namelijk iets toevoegen en niet verdere roofbouw plegen op de natuur”, vertelt Esther. “Dit begint bij het zorgen voor de bodem en dus natuurlijk bemesten: composteren, mulchen (de bodem afdekken met natuurlijk materiaal) en veel afgestorven plantenresten lokaal laten verteren. Deze manier van tuinieren trekt allerlei beestjes aan die helpen bij het bestuiven en ongedierte onder controle houden, ze staan namelijk vaak bij elkaar op het menu. Tuinieren in samenwerking met de natuur, ofwel ecologisch tuinieren is niet zo zeer uniek, maar veel van dit soort logische kennis is over generaties verloren gegaan. En dat is jammer want de natuur zit zo slim in elkaar.”

Gouden tip

De gouden tip van Esther en Femke? Start met de bodem! “We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een gezonde weerbare bodem zorgt voor een goede toe- en afvoer van water en voedingsstoffen richting je planten. Weerbare planten zorgen vervolgens weer voor veel bloemen en kans op een veel grotere oogst. Dit inzicht voor ons was allesbepalend. Een andere tip: begin met gegarandeerde succesnummers zoals sperziebonen of courgette. Voorzaaien in april of direct in volle grond na IJsheiligen. Met een beetje geluk kan één courgetteplant, ook in pot, jouw familie en je buren de hele zomer voorzien van een rijke oogst.”

“Zoals je ziet, wij hebben niet één gouden tip maar een heel boek vol waar we niet over uitgepraat raken. Dus ons advies is: vooral lekker gaan lezen, aan de slag en dan weten we zeker dat dit moestuinseizoen ook voor jou een groot succes wordt.”

Groentje?!
Groei mee met jouw moestuin.
Voor iedereen die een beginner of licht gevorderd is op moestuingebied, en graag wil zaaien, opkweken en eten uit eigen tuin. Een moestuinboek vol inspiratie en praktische tips. Zo groei je stap voor stap mee met je eigen moestuin.

Prijs € 26,95
Wij doneren € 2,80

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *