Een literair feest met de familie Chabot

Elk jaar is het Boekenweekgeschenk een hoogtepunt voor boekenliefhebbers. Dit jaar een primeur, want voor het eerst in de geschiedenis van de Boekenweek kent het Boekenweekgeschenk meer dan één auteur, namelijk een hele familie: de Familie Chabot. Helemaal passend bij het thema van dit jaar: ‘Bij ons in de familie’. Lezers krijgen het Boekenweekgeschenk 2024 bij besteding van € 15,- aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel.

Via een bijzondere videoboodschap werd in september bekendgemaakt dat niet alleen vader Chabot, maar ook zijn schrijvende zonen Sebastiaan, Maurits en Splinter bijdragen aan het Boekenweekgeschenk. Ook moeder Yolanda en jongste zoon Storm schrijven mee, daarmee maken beiden hun debuut. Het Boekenweekgeschenk 2024 heeft de titel Gezinsverpakking. Een gastrol is ook weggelegd voor hond Bril.

De familie Bart Chabot. ( Sebastiaan, Maurits, Bart, Yolande, Storm, Splinter). Foto: Vincent Mentzel.

Bij ons in de familie

Familie is een thema dat raakt aan de basis van ieders bestaan. Iedereen maakt immers deel uit van een familie, welke vorm of samenstelling die ook heeft. Een rijke inspiratiebron voor de literatuur. Niemand weet wat zich afspeelt achter gesloten deuren, welke werkelijkheid dichte rolluiken aan het zicht onttrekken. Geschiedenissen en geheimen, tragedies en tradities. Alles is familie. Een allesomvattend thema dus voor de 89e Boekenweek: ‘Bij ons in de familie’.

Thema-uitgave

Wie de gedichten van Bart Chabot kent, weet dat familie en gezinsleven onontkoombaar zijn in zijn teksten. Mede daarom heeft de organisatie van de Boekenweek besloten dit jaar als bijzondere thema-uitgave een poëziebundel te maken. Deze speciale uitgave kent de titel Ooievaarsblues en bevat zowel oud als nieuw werk. In voorgaande jaren was de thema-uitgave vaak een essay, dit jaar is speciaal voor het thema gekozen voor een poëziebundel.

De familie Chabot

Voor de familie Chabot is het een enorme eer. Bart Chabot namens de familie: “We hebben vaker de vraag gekregen als familie samen iets te maken, maar daar hebben we altijd nee op gezegd. Maar tegen het zinderende en unieke plan om samen de Boekenweek kleur te geven konden we simpelweg geen nee zeggen.”

Boekenweekgeschenk 2024

Tijdens de Boekenweek krijgen lezers het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking bij besteding van € 15 aan boeken cadeau. De poëziebundel Ooievaarsblues ligt voor € 5 in de winkel. Er verschijnt ook een Friese editie van het Boekenweekgeschenk. De 89ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 16 t/m zondag 24 maart.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *