Een boekwinkel, maar dan anders

Een boekwinkel, maar dan anders

“The secret of change is to focus all your energy not on fighting the old, but on building the new.” – Dan Millman

Als een rechtvaardigere wereld niet vanzelf ontstaat, staan we voor een keuze: blijven we aan de zijlijn staan of betreden we het speelveld?

YouBeDo is een online boekwinkel voor consumenten en bedrijven met een bijzondere missie: goed doen met boeken. Van elke aankoop doneren we tot 12% aan een door jou gekozen maatschappelijk doel. Zo hebben we samen met onze klanten al meer dan € 650.000 aan impact gerealiseerd.

We geloven niet in een strikte tweedeling tussen “goed” en “fout”. We zijn ervan overtuigd dat er een middenweg is: elke euro die je uitgeeft, is een kans om de samenleving een beetje eerlijker te maken.

En zeg nu zelf: wat er nu leuker dan met boeken de wereld te verbeteren? Bijkomend voordeel: je steekt er ook nog wat van op 😉

Wil jij ook een bijdrage leveren binnen ons team? Bekijk dan onze vacatures!

Wij staan natuurlijk ook open voor open sollicitaties. Mail naar vacature@youbedo.com.

Zo maken we de wereld samen mooier

De vier pijlers van YouBeDo, waarop onze online boekenwinkel gebouwd is.

✔️ Hetzelfde aanbod

Dankzij onze aansluiting bij het Centraal Boekhuis, vind je bij ons alle (e-)boeken die je zoekt. Ons assortiment bestaat uit 3+ miljoen titels, waaronder een uitgebreid aanbod buitenlandse boeken.

✔️ Dezelfde prijs

Dankzij de wet op de vaste boekenprijs, kosten alle Nederlandse titels bij ons exact hetzelfde als elders. Van de boekhandel om de hoek tot de grote online warenhuizen.

✔️ Snelle levertijd

Voor veruit het grootste gedeelte van ons assortiment geldt: op werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis.

✔️ Altijd impact

Je kiest bij YouBeDo uit een diverse verzameling goede doelen en projecten die zich inzetten voor sociale, ecologische en educatieve vooruitgang.

Zo begon het allemaal

Het zaadje voor YouBeDo werd geplant in 2007. Oprichters Michael van Loenen en Bert van Ingen delen een gevoel van onbegrip. Na duizenden jaren menselijke ontwikkeling is er nog steeds geen balans in de wereld. Ondanks de overvloed zijn we niet bereid deze met elkaar te delen.

Michael en Bert realiseerden zich dat het economische systeem de oneerlijke verdeling van overvloed versterkt. Zo kwamen ze tot de conclusie dat er een nieuw systeem moest komen, dat geldstromen herverdeelt. Geldstromen die normaal gesproken naar de top van de economische piramide gaan, kunnen beter ten goede komen aan mensen, dieren en de natuur.

Herverdeling door consumeren

Toen vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Stel je voor: je kunt als consument gewoon blijven consumeren zoals je gewend bent. Je betaalt hetzelfde en hebt je bestelling even snel in huis. Maar je mag een deel van je aankoopbedrag doneren aan een goed doel naar keuze!

We hebben verschillende markten onderzocht en de boekenmarkt sprong eruit. Boeken zijn prachtige producten en in Nederland geldt een vaste boekenprijs, dus elk Nederlandstalig boek kost exact hetzelfde. Dit vormde de basis voor het prototype van YouBeDo, dat uitgroeide een volwassen boekenwinkel.

Steward-owned

YouBeDo gelooft in een commerciële benadering, maar met een non-profit hart. Winst maken is niet ons voornaamste doel. We willen vooral andere bedrijven inspireren om op een nieuwe manier naar ondernemen te kijken. YouBeDo is dan ook onderdeel van de YouBeDo-coöperatie, die we zelf hebben opgericht. Deze coöperatie heeft geen winstoogmerk en is de enige aandeelhouder. YouBeDo is dus helemaal van zichzelf, wat ook wel steward-ownership wordt genoemd.