Hoe werkt het doneren?

Bij YouBeDo doneren we tot 12% van je aankoopbedrag (exclusief btw) aan een goed doel dat jij kiest. De hoogte van jouw donatie is van een aantal factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld: hoe meer boeken je in één keer bestelt, hoe lager onze kosten per boek en hoe hoger de gemiddelde donatie. Daarbij gaan we in op vijf factoren die de berekening beïnvloeden:

  • Marge
  • Distributie
  • Verzending
  • Bundelen versus splitsen
  • Overhead

De tot-12-procent-formule
Onze knappe programmeurs hebben een algoritme geschreven, dat op basis van de hiervoor beschreven factoren uitrekent wat we kunnen doneren. De donatie kan van boek tot boek en van order tot order dus flink variëren. Zeker als je een bestelling van studieboeken (laag donatie-percentage) vergelijkt met een order vol Nederlandstalige bestsellers (hoog donatie-percentage).

Marge
We ontvangen van uitgevers een marge op elk boek dat wij verkopen. De hoogte is afhankelijk van het type boek en de uitgever.

Distributie
YouBeDo maakt ook distributiekosten om jouw bestelling zo snel mogelijk op je deurmat te laten ploffen. Denk hierbij aan het orderpicken en inpakken van jouw boek(en) in het Centraal Boekhuis en natuurlijk het verpakkingsmateriaal.

Bundelen versus splitsen
Voor YouBeDo maakt het veel uit of jouw order in één pakket wordt verzonden of in verschillende pakketten. Hoe meer zendingen, hoe hoger de kosten voor distributie, verzending en verpakking. Dit nemen we mee in de berekening van de donatie.

Bestel je bijvoorbeeld een buitenlandse titel (leverbaar in 5 werkdagen) en een Nederlandse bestseller (voor 22.00 uur besteld, morgen in huis), dan komen de boeken doorgaans in losse pakketjes bij je aan wanneer je in de checkout kiest voor ‘Losse zending’.
We bieden je in de checkout ook de mogelijkheid om alle boeken te bundelen in één zending. Op dit moment heeft deze keuze geen invloed op de donatie.

Overhead
We hebben door de jaren heen geleerd dat we ook een klein percentage van jouw aankoopbedrag moeten reserveren om onze overige interne kosten te dekken. Denk aan:

  • Klantenservice
  • Afhandeling van retouren
  • Incasso’s
  • Transactiekosten (iDeal)

We hopen je een duidelijker inzicht te hebben gegeven in hoe doneren bij YouBeDo werkt. Heb je toch een vraag? Mail ons dan op klantenservice@youbedo.com of bel 024-3779966.