Doneren – hoe het werkt bij YouBeDo

Hoe werkt doneren bij YouBeDo?

Bij YouBeDo doneren we altijd tot 12 procent van je aankoopbedrag (excl. btw) aan een goed doel dat jij kiest. De hoogte van de donatie is van een aantal factoren afhankelijk. We geven je op deze pagina een uitgebreide uitleg over hoe de donatie tot stand komt. Daarbij gaan we in op vijf factoren die de berekening beïnvloeden:

  • Marge
  • Distributie
  • Verzending
  • Bundelen versus splitsen
  • Overhead

De tot-12-procent-formule

Onze knappe programmeurs hebben een algoritme geschreven, dat op basis van de hiervoor beschreven factoren uitrekent wat we kunnen doneren. De donatie kan van boek tot boek en van order tot order dus flink variëren. Zeker als je een bestelling van studieboeken (laag donatie-percentage) vergelijkt met een order vol Nederlandstalige bestsellers (hoog donatie-percentage).

Marge

We ontvangen van uitgevers een marge op elk boek dat wij verkopen. De hoogte is afhankelijk van het type boek en de uitgever.

Distributie

YouBeDo maakt ook distributiekosten om jouw bestelling zo snel mogelijk op je deurmat te laten ploffen. Denk hierbij aan het orderpicken en inpakken van jouw boek(en) in het Centraal Boekhuis en natuurlijk het verpakkingsmateriaal.

Verzending

Laten we eerlijk zijn: gratis verzenden bestaat niet. De rekening wordt altijd ergens betaald. Daarom rekenen we € 2,95 voor een brievenbuszending en € 4,95 voor een een poststuk dat te groot is voor de brievenbus. De daadwerkelijke kosten die PostNL aan ons doorberekent zijn hoger. Wij nemen dit voor eigen rekening, om het verschil met andere aanbieders niet te groot te maken. Wel is het een factor in de donatie-berekening.

Bundelen versus splitsen

Voor YouBeDo maakt het veel uit of jouw order in één pakket wordt verzonden of in verschillende pakketten. Hoe meer zendingen, hoe hoger de kosten voor distributie, verzending en verpakking. Dit nemen we mee in de berekening van de donatie.

Bestel je bijvoorbeeld een buitenlandse titel (leverbaar in 5 werkdagen) en een Nederlandse bestseller (voor 22:00 besteld, morgen in huis), dan komen de boeken doorgaans in losse pakketjes bij je aan wanneer je in de checkout kiest voor “Losse zending”.

We bieden je in de checkout ook de mogelijkheid om alle boeken te bundelen in één zending. Op dit moment heeft deze keuze geen invloed op de donatie.

Overhead

We hebben door de jaren heen geleerd dat we ook een klein percentage van jouw aankoopbedrag moeten reserveren om onze overige interne kosten te dekken. Denk aan:

  • Klantenservice
  • Afhandeling van retouren
  • Incasso’s
  • Transactiekosten (iDeal)

We hopen je een duidelijker inzicht te hebben gegeven in hoe doneren bij YouBeDo werkt. Heb je toch een vraag? Mail ons dan op klantenservice@youbedo.com of bel 024-3779966.