Bijzondere bedrijfsstructuur

Onze bijzondere bedrijfsstructuur

YouBeDo is in het leven geroepen omdat we geloven dat we een onderneming kunnen bouwen die als primair doel heeft om dienstbaar te zijn aan mens en aarde. Wij, Michael van Loenen en Bert van Ingen, hebben bij de oprichting van YouBeDo tegen elkaar gezegd dat we onszelf niet zien als eigenaren, maar als beheerders van YouBeDo. Dat vraagt om een bijzondere bedrijfsstructuur.

We geloven dat het tijd is dat bedrijven en organisaties gaan re-designen. Het doel in ons huidige kapitalistisch systeem is het vergroten van aandeelhouderswaarde of het vergroten van winstmaximalisatie. Dat kan niet meer. Het doel moet zijn om mens en aarde te helpen om te herstellen, te ondersteunen waar nodig en balans te brengen in het systeem.

De oprichting

Bij de oprichting van YouBeDo zaten we gelijk met een dilemma. Welke bedrijfsvorm kiezen we? Wat wordt onze bedrijfsstructuur? Worden we een stichting, een bv een nv? We kwamen al snel tot de conclusie dat we echt een onderneming wilden neerzetten. Iets dat zichzelf kan onderhouden, ook als Bert en Michael er niet meer zijn. YouBeDo werd een bedrijf, met inkoop van boeken, klanten, zakelijke processen en dus ook risico’s. Het voelde toen goed om voor de bv vorm te gaan. 

Maar door de jaren heen begon er twijfel te ontstaan over deze vorm. YouBeDo groeide, de omzet en impact nam snel toe. Dit betekent volgens de economische wetten dat de aandelen van Michael en Bert ook meer waard werden. Maar dat was natuurlijk helemaal niet het doel. 

We gingen op zoek naar een nieuwe vorm die beter past bij ons gedachtegoed. Een vorm die de missie borgt en zorgt voor continuïteit.

You Group Coöperatie

Via een aantal van onze zeer trouwe ambassadeurs kwamen we in aanraking met de coöperatieve gedachte en structuur. We gingen op bezoek bij Odin (biologische estafette winkels) en zagen hoe zij in twintig jaar een prachtige organisatie met een bijzondere bedrijfsstructuur hebben opgebouwd. 

Zij lieten zien dat je met een coöperatiestructuur holistisch kunt werken. Dat wil zeggen dat je leveranciers, klanten, financiers en medewerkers mede-eigenaar kunt laten worden van het geheel. Zo worden alle stakeholders bij het geheel betrokken, fantastisch natuurlijk. 

Michael en Bert raakten erg enthousiast over deze mogelijkheden en besloten om de You Group Coöperatie in het leven te roepen. Zij brachten hun aandelen in deze coöperatie onder en daarmee is de coöperatie nu grootaandeelhouder (95%) van YouBeDo. En dat voelt helemaal goed en kloppend.

De verdere reis

Inmiddels staat de hele coöperatiestructuur. Nu komen we in een periode om deze coöperatie verder uit te bouwen. Zo kijken we hoe we financiële leden (investeerders) en klanten kunnen binden aan onze coöperatie. Zodat de missie gedragen wordt door meerdere stakeholders. 

We zijn er heilig van overtuigd dat deze vorm van organisatie, de organisatie van de toekomst zal worden.