Hoe werkt het doneren via YouBeDo?

YouBeDo is niet opgericht met het doel om winst te maken, maar om een nieuwe geldstroom op gang te brengen waarmee we samen impact kunnen realiseren. Op deze pagina leggen we uit hoe het donatiebedrag is opgebouwd, wat onze kosten zijn en wat we er zelf aan overhouden.

Doneren tot 12%

Met ingang van 1 februari 2017 is het donatiebedrag flexibel en hangt het af van:

 1. Het type boek dat je bestelt
 2. Het aantal boeken dat je bestelt
 3. De marge die we ontvangen per boek
 4. De verwerkingskosten van je order

YouBeDo garandeert altijd een minimale donatie van 1% en maximaal 12% van het aankoopbedrag. 

Transparant over inkomsten en uitgaven

We vinden het belangrijk om open te zijn over wat YouBeDo zelf ontvangt. Daarom vermelden we bij iedere order wat onze verdiensten zijn. Uitgangspunt is dat geven en ontvangen in balans zijn. Doneer je bijvoorbeeld met jouw bestelling 5%, dan verdient YouBeDo ook 5%. Doneer je met jouw bestelling 12%, dan verdient YouBeDo ook 12%.

Marges op boeken

Voor het verkopen van boeken ontvangt YouBeDo een marge van de uitgeverijen, net als alle andere online aanbieders. De marge op boeken ligt tussen de 10% en 42%. Hieronder staat een overzicht van de marges die we ontvangen op het type boek:

 1. Studieboeken (10% tot 25%)
 2. Managementboeken (10% tot 35%)
 3. Wetenschappelijke boeken (10% tot 30%)
 4. Fictie/ non-fictie (15% tot 42%)
Verwerkingskosten

De kosten die wij kwijt zijn om jouw boek op de deurmat te krijgen bestaan uit:

 1. Distributiekosten CB (zie toelichting hieronder)
 2. Verzendkosten Post NL (zie toelichting hieronder)
 3. Administratiekosten
 4. Transactiekosten (iDeal of Acceptgiro)
Distributiekosten

In Nederland kennen we maar één partij die voor alle (online) boekhandels de distributie verzorgt. Dit is het Centraal Boekhuis (CB) in Culemborg. Alle uitgeverijen zijn aangesloten bij CB en daarom kunnen wij alle boektitels die er zijn uitleveren. Erg handig! Voor het afhandelen van jouw bestelling rekent CB kosten voor YouBeDo. Hierbij moet je denken aan kosten voor:

 1. Het aanmaken van een order
 2. Het verpakken van een order
 3. Het verpakkingsmateriaal van een order
 4. Vaste aansluitkosten bij het CB
Verzendkosten

Hoe zit het met verzendkosten? Het verzenden van jouw pakketje kost ons altijd meer dan de €1,95 die we in rekening brengen. Waarom is dat zo? Dat heet marktwerking! In Nederland kennen we de wet op de vaste boekenprijs. Daardoor mogen we op Nederlandse boeken geen kortingen geven. Sinds de online boekenverkoop een vlucht heeft genomen, kunnen concurrerende partijen zich dus voornamelijk onderscheiden op lage verzendkosten. We vinden het belangrijk dat alle omstandigheden voor het bestellen van je boek net zo of zelfs beter moeten zijn dan bij de grotere partijen in Nederland. Daarom hanteren we dezelfde levertijden en dus ook dezelfde verzendkosten. Er mag namelijk geen enkele reden zijn om niet te bestellen bij YouBeDo en de wereld een stukje beter te maken. 

Geven en ontvangen altijd in balans

Wat wordt er gedoneerd en wat gaat er naar YouBeDo? Uitgangspunt is dat geven en ontvangen in balans zijn. Na de verwerkingskosten blijft er geld over, dat we de brutowinst noemen. Vijftig procent van deze brutowinst delen we met het project of goede doel dat jij hebt uitgekozen. De goede doelen gebruiken de donaties om impact te realiseren, waar ze voor zijn opgericht. De andere helft besteden wij aan het in stand houden van het YouBeDo systeem:

 1. Salarissen van onze YouBeDo’ers
 2. Operationele kosten
 3. Investeringen in onze techniek
 4. Klantenservice
 5. Communicatie om missie te verspreiden
Vragen over ons donatiebeleid?

We streven ernaar om zo transparant als mogelijk te zijn. Heb je toch een vraag? Neem dan gerust contact met ons op, we beantwoorden graag al je vragen.